Výstupy projektu Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování (RedPot) přinášejí metodické materiály a informační letáky pro organizace usilující o snížení plýtvání potravin ve veřejných stravovacích zařízeních.
Na základě výzkumu je odhadováno, že segment rychlého občerstvení a jídelen ročně vyprodukuje 27 000 tun potravinové ztráty a odpadu.
Metodika je určena pro:
a) státní správu a politiky, jejich kvalifikované politické rozhodování
b) podniky veřejného stravování, zapojené i nezapojené do projektu, k inovacím technologických a organizačních postupů
Ke stažení:
- Příručka redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování (PDF, 7 MB)
- Doporučení pro jídelny a rychlá občerstvení – Jak šetřit jídlem (PDF, 808 kB)
- Metodika měření potravinových ztrát a odpadu v segmentu veřejného stravování (PDF, 537 kB)
- Stručný přehled výsledků měření (PDF, 324 kB)
Materiály zpracovala Technologické agentury ČR v partnerství s Ústavem zemědělské ekonomiky a informací. Aplikačními garanty projektu byly Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí.
Projekt (č. 2018TL01000071 s názvem Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování) je řešen s finanční podporou Technologické agentury ČR, z Programu na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ÉTA.